top of page

Waar een crisis al niet goed voor is


Afgezien van alle persoonlijke en zakelijke leed van de coronacrisis, kunnen we er misschien ook iets van leren. Hoe zit het met ons huishoudboekje? Hebben we nog steeds tekort of houden we geld over? Wat zijn we vooral minder gaan kopen? En wat juist meer? Zijn we gaan consuminderen? En zo ja, is dat vol te houden?

Consuminderen is zo’n modewoord. Wat betekent het eigenlijk? De kern komt neer op ‘minder consumeren’, minder producten kopen. De achterliggende gedachte is vaak, dat iemand die consumindert het milieu wil sparen. Maar, consuminderen betekent onwillekeurig ook meer geld overhouden waarmee je bewust andere dingen kunt doen.

Wat gebeurde er tijdens de coronacrisis? Volgens onderzoek van de ING kocht Nederland bijvoorbeeld 75% minder kleding in het tweede kwartaal 2020. Uit een enquête die de site hetkanwel.nl onder zijn lezers hield, was dat zelfs 88%. Terwijl juist de bouwmarkten toename in de verkopen lieten zien. Mensen konden niet naar buiten en niet op vakantie, dus werd er thuis van alles gedaan. Nederland heeft ongewild massaal geconsuminderd.

Zou je dat vol willen houden? Wie iets wil doen voor het milieu en voor zijn eigen portemonnee, kan bij veel verschillende websites terecht voor tips en begeleiding. Wat zijn nou handige tips?

 • Vermijd impulsaankopen: Als je graag iets wilt hebben, koop het niet meteen, maar wacht een paar dagen. Als je het dan nog steeds wilt hebben, koop je het (vaak doe je het dan niet).

 • Zorg dat je een boodschappenlijstje hebt als je boodschappen gaat doen en houd je daar aan.

 • Zoek vooraf uit welke producten in de reclame zijn; als je die producten (vaak) gebruikt, koop ze dan alleen in die reclameperiode (vaak zijn dit terugkerende acties, zodat je dat product altijd met korting kunt kopen).

 • Kopen bij de kringloopwinkel: Heb je iets nieuws nodig, ga dan eerst langs de kringloop. Het is duurzamer, goedkoper en heeft vaak ook nog meer karakter. Spullen ‘met ervaring’.

 • Koop een maand eens helemaal niets, behalve eten en drinken.

 • Werk met een maandelijks budget.

 • Bespaar op energie: er zijn tegenwoordig zoveel verschillende manieren om zelfvoorzienend te worden. Dat gaat verder dan de bekende zonnepanelen.

 • Ga anders om met boeken. Boeken zijn cadeautjes. Ze kosten geld, ze nemen ruimte in beslag. Als je geld en ruimte wilt besparen (en papier, denk aan het milieu), dan kun je overwegen meer e-books te kopen of lid te worden van de bibliotheek.

 • Minder uit eten en meer zelf koken met verse groenten. Verminder de kant-en-klaarzaken en sausjes. Kook bijvoorbeeld ook voor meerdere dagen. Als je (bewust) teveel kookt, gooi dan niet weg wat overblijft, maar eet dat een volgende dag op.

 • Ga kritisch om met je spullen. ‘Ontspul’ waar mogelijk en breng dat naar de kringloop of ruil het met anderen.

Consuminderen is dichterbij dan je denkt. Het is een kwestie van willen en doen. Handige sites: hetkanwel.nl en mamsatwork.nl en nibud.nl. En wat kan een gecertificeerd financieel planner hierbij helpen? Hij of zij kan je aan de hand nemen met handige budgetteringsmogelijkheden en slimme geldtips. Minder onbewust uitgeven betekent vaak meer bewust kunnen genieten.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page