top of page

De gouden tip, bestaat die?

Waar moet ik in beleggen? Gaat de rente stijgen? Krijgen we een recessie? Is het nu een goede tijd om in bitcoins te stappen? Of goud? Moet ik mijn huis verkopen? Het zijn allemaal vragen die beleggers bezighouden. Moet ik het financiële nieuws volgen? Of juist niet? Ook dat zijn vragen die voorbij komen. En, bestaat de gouden tip? Die ene tip waarmee je onmetelijke rijkdom kan vergaren?

Een vermogensbeheerder zei ooit eens: ‘Als ik de toekomst kende zou ik in dat ene bedrijf beleggen dat het meeste in koers zou stijgen. Alleen, ik weet de toekomst niet en dus koop ik 80 bedrijven (de aandelen in die bedrijven); ik moet spreiden.’ Niemand kent de toekomst. Ja, de rente staat laag, maar wie vorig jaar had gezegd dat de rente niet lager kon, is bedrogen uitgekomen. De toekomst laat zich niet voorspellen. Maar toch willen we geld verdienen in de toekomst, met beleggen bijvoorbeeld.

Wat is beleggen eigenlijk? Is sparen ook beleggen? Beleggen is geld investeren in de economie zonder er zelf arbeid aan toe te voegen. Wie geld op een spaarrekening zet, verwacht rente en hoeft niets te doen. Wie aandelen koopt, verwacht dat het met de bedrijven in kwestie goed gaat en hoeft niets anders te doen dan af te wachten of de koers van het aandeel omhoog gaat en of er dividend wordt uitgekeerd.

Is beleggen hetzelfde als speculeren? Dat zou niet zo hoeven zijn. Wie een ton heeft en dit belegt in één aandeel, die is aan het speculeren. Of iemand die al zijn geld in opties zet. Of in goud. Wat is speculeren? Daar is geen eenduidige definitie van te vinden. Wat het meest aanspreekt, is dat je met speculeren veel risico neemt en snel winst wilt hebben. Bij beleggen is de horizon veel langer en rustiger. Bij beleggen probeer je je risico zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door te spreiden. Allereerst door te spreiden over de verschillende vermogenscategorieën. Traditioneel is er de indeling: aandelen, obligaties, vastgoed, liquiditeiten. Aandelen zijn dan eigendomsbewijzen in ondernemingen, obligaties

zijn leningen aan bedrijfsleven en overheid, vastgoed betreft panden (vaak in de vorm van beleggingsfondsen) en liquiditeiten gaat gewoon om spaargeld.

Zijn er alternatieve beleggingscategoriën? Categorie ‘alternatief’ is er in de loop der jaren bijgekomen, een allegaartje. Daar kunnen hedgefondsen inzitten, grondstoffen zoals goud of tarwe, forexbeleggingen (buitenlandse valuta’s) of, meer van de laatste tijd, cryptocurrencies. Ooit was dit de heilige graal van beleggen, door te spreiden tussen aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten kon je je risico beheersen en zo de kans op een redelijk rendement verhogen. Nog steeds is spreiden belangrijk, spreiden over beleggingsvehikels die liefst allemaal anders op economische bewegingen reageren, want dan zit je bijna altijd goed. Alleen, er zijn nu veel meer vehikels bijgekomen. Bij jongeren zie je nu vaak dat er slechts in een paar vehikels wordt belegd: Forex of Cryptocurrencies, lekker handig via het mobieltje gekocht en verkocht. In de hoop op snelle winst. Dat gaat dus meer richting speculeren. Bij ouderen zie je doorgaans nog de traditionele aanpak.

Beleggen is profiteren van economische ontwikkelingen, door geld te investeren in allerlei beleggingsinstrumenten. Wie spreidt, verkleint zijn risico en verhoogt zijn kansen.

Een gecertificeerd financieel planner kent de traditionele en moderne beleggingsinstrumenten en kan als een gids dienen. Dat is pas een gouden tip. Hij bestaat dus.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page