top of page

Geldtips voor financiële gezondheid


Een maand geen alcohol, een ‘Dry January’, maar wat gebeurt er daarna? Met geld is het precies zo. Veel mensen besluiten het in januari rustiger aan te doen met hun uitgaven. En daarna? Hierbij enkele tips om het hele jaar door slim om te gaan met uw geld.

Maak een mechanisme en geef ‘te weinig’ uit Te weinig uitgeven? Hoe kan dat nou? Stel, uw maandelijks netto inkomen is 2.000 euro. En u geeft maandelijks 1.900 uit, dan geeft u dus 100 euro ‘te weinig’ uit, want uw bestedingsruimte is toch 2.000? Door het gebruik van pasjes zien we de portemonnee niet dunner worden, het geld is virtueel en wordt gemakkelijk uitgegeven. Het is dus heel eenvoudig om het hele bedrag uit te geven. De vaste lasten gaan er sowieso al af en het te besteden geld vloeit langzamerhand via de pasjes naar de diverse uitgaven. Een handige manier om dit te doorbreken is om een vast bedrag per maand automatisch te laten overboeken naar een spaarrekening. De eerste keer zult u dat nog merken, de volgende keer al niet meer. U bent er aan gewend geraakt. Als u dit een half jaar hebt gedaan, is het handig om te bekijken of u die maandelijkse overboeking naar uw spaarrekening misschien wel kunt verhogen.

Hoeveel moet er op die spaarrekening staan? Veel mensen leven in de waan de van de dag. Gedurende de maand raakt het geld langzamerhand op en de teller staat begin van de volgende maand op nul. Als er dan iets mis gaat, de wasmachine gaat kapot of er moet een grote reparatie aan de auto plaatsvinden, waar haal je dan het geld vandaan? Soms betekent dit dat het gewoon niet kan. Soms ook dat mensen gaan lenen. En wie gaat lenen voor iets consumptiefs (dus iets wat op zich geen geld oplevert maar alleen maar kost) komt in principe terecht in een neergaande spiraal. Het geld van de lening moet niet alleen worden terugbetaald, er moet ook nog eens rente worden betaald. En er was al een tekort? Dat is vragen om moeilijkheden. Die u kunt voorkomen. Maandelijks een vast bedrag meteen opzij leggen, is een handige manier om een buffer op te bouwen. Vaak wordt gezegd dat een buffer vrijheid en een plezierig gevoel geeft. Een gezonde buffer voorziet u een half jaar in levensonderhoud. Stel dat uw budget 2.000 euro per maand is, betekent dit dat 6 maanden x 2.000 euro een buffer van zo’n 12.000 euro zou betekenen. Hiermee kunt u bepaalde financiële tegenvallers opvangen en hoeft u niet meteen te lenen.

Loop een extra rondje De verleidingen om ons heen zijn groot. Het ene aanbod is nog mooier dan het andere en het geldt alleen vandaag, dus je bent gek als je het niet doet. Daar komt het zo ongeveer op neer als we door de gemiddelde winkelstraat lopen of op het internet rondstruinen. Wat doen ‘financieel slimme mensen’? Die kopen alleen wat ze echt nodig hebben. Als dat jurkje of dat kostuum in de aanbieding is (misschien wel de helft van de prijs), vragen ze zich twee dingen af: heb ik het nodig en word ik er gelukkiger van als het koop? Als ze het niet nodig hebben en ze worden er niet gelukkiger van, dan is zelfs een aankoop die eerst 200 euro kostte en nu nog maar 100 euro, een uitgave van 100 teveel. Loop dus een extra rondje, dat kost niets.

Handige tips voor januari en de rest voor het jaar:

  • Bekijk of u een vast bedrag maandelijks kunt sparen

  • Denk na over een buffer

  • Loop het extra rondje als u weer een aanbieding tegenkomt

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page