top of page

Een eigen bedrijf beginnen wordt steeds meer populair, waar moet u aan denken?

Het wordt meer en meer populair om een eigen bedrijf te beginnen. In de eerste negen maanden van 2019 waren het maar liefst ruim 160.000 mensen die de stap waagden naar een eigen bedrijf. Dat is ruim 10% meer dan in dezelfde periode in 2018. Opvallend is ook dat de stap wordt gewaagd op steeds jongere leeftijd. Vorig jaar was de gemiddelde starter 35 jaar, daarvóór 37. En, nog twee opmerkelijke getallen: bij de nieuwe ondernemers van 20 jaar en jonger was de stijging maar liefst 65% en bij ondernemers tussen 20 en 24 jaar 28%. Allemaal cijfers van de Kamer van Koophandel die laten zien dat de wereld aan het veranderen is en dat het animo om zelfstandig ondernemer te worden toeneemt.

Als u overweegt om zelfstandig ondernemer te worden, waar loopt u dan tegen aan? Veel zaken zijn dan niet meer automatisch geregeld. U dient zelf voor uw pensioen te zorgen, voor het opvangen van de financiële gevolgen van mogelijke langdurige arbeidsongeschiktheid of ziekte, voor de tijden dat er misschien te weinig omzet is. Maar ook wonen wordt anders. Hoe makkelijk of moeilijk is het om een hypotheek te krijgen bijvoorbeeld?

Versoepeld hypotheekbeleid voor ondernemers Uit recent onderzoek van GfK is naar voren gekomen dat 2 op de 3 ondernemers die een huis willen kopen, denkt dat dit moeilijk wordt omdat ze ondernemer zijn. Wat ze niet weten is, dat het acceptatiebeleid voor een hypotheekaanvraag richting zelfstandig ondernemers door de jaren is versoepeld. Moest men voorheen minimaal drie jaarrekeningen overleggen bij de hypotheekaanvraag, nu is die periode veel korter. Een zelfstandig ondernemer kan nu al met één jaar rekening naar verschillende geldverstrekkers stappen voor een hypotheekaanvraag. De geldverstrekker zal vervolgens een grondige analyse doen van de financiële positie van het bedrijf. Als deze gunstig wordt beoordeeld, is de hypotheek in zicht.

Nog een punt: arbeidsongeschiktheid Veel ondernemers, zeker startende, laten de arbeidsongeschiktheidsverzekering, de aov, maar even zitten. Te duur, is het vaak gehoorde argument. Dit is net zoiets als uw huis maar niet te verzekeren tegen brand. Er zal waarschijnlijk toch nooit wat gebeuren. Maar als het fout gaat, kunt u het zelf niet opvangen. Veel ondernemers weten niet dat er betaalbare aov’s zijn en kennen ook de alternatieven niet.

En dan het woordje ‘pensioen’ De startende ondernemer denkt aan veel zaken, maar vaak als laatste aan pensioen. Zeker wie als twintiger of dertiger begint met een eigen zaak. Pensioen is dan vaak nog zo ver weg. Echter, het achtste wereldwonder kan dan voor u gaan werken. Het achtste wereldwonder? Jazeker, samengestelde interest, het effect van rente op rente. En dat hoeft niet specifiek rente te zijn! Misschien wel het allerbelangrijkste: leg bijvoorbeeld 10% structureel opzij en het wonder kan beginnen.

Startende ondernemer, let op: • Het acceptatiebeleid van veel geldverstrekkers voor een hypotheekaanvraag is de afgelopen jaren versoepeld • Het verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid is geen luxe beslissing • Opbouwen van pensioen kan op veel manieren, maar het belangrijkst van alles: begin gewoon met een vast bedrag per maand opzij te zetten

Een gecertificeerd financieel planner helpt u als ondernemer bij het in kaart brengen van de mogelijkheden en risico’s.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page