top of page

Lage rente en toch kans op een goed pensioen, kan dat?

We worden allemaal geconfronteerd met het nieuws dat pensioenen gekort gaan worden. De grote pensioenfondsen hebben al duidelijk aangegeven dat dit het komend jaar waarschijnlijk aan de orde is. Dat is niet fijn en het vervelende is, je kunt er zelf niets tegen doen. Het wordt voor je beslist. Nu zijn er ook mensen die niet aangesloten zijn bij een pensioenfonds, maar waarbij hun pensioen is ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij. In zo’n geval kun je misschien wel iets doen om je pensioen te verbeteren.

Aankoop van pensioenuitkeringen De werkgever kan hebben besloten dat hij voor u een vast bedrag per maand stort in een pensioenpolis bij een verzekeringsmaatschappij. Elke maand komt er dus een bedrag bij in dat pensioenpotje. Met dat geld belegt de verzekeringsmaatschappij, zodat dit potje kan groeien tot pensioendatum. Op pensioendatum is er dan een bedrag waarvoor u op dat moment pensioenuitkeringen moet kopen. Stel dat het bijeen gespaarde bedrag 100.000 euro is, dat de gemiddelde levensverwachting 20 jaar is vanaf pensioendatum en de rente 0% is. Dan krijgt u dus 20 jaar lang 5.000 euro per jaar aan pensioenuitkering, want 20 keer 5 is 100, het startbedrag.

Gevolgen van de lage rentestand Bij de eerdere rentestand van 3% of 4%, was het kopen van pensioenuitkeringen op de pensioendatum niet zo’n probleem. Met de huidige rente van rond de 0%, is het aankopen van een pensioenuitkering wel een probleem. Met een beetje geluk krijgt u uw inleg terug, maar redelijkerwijs gesproken zult u bij 0% rendement minder terugkrijgen, want er moeten ook nog kosten worden betaald. Dat is geen aantrekkelijk scenario. Bovendien worden mensen getroffen waarbij, na bijvoorbeeld 30 jaar pensioenopbouw, op dit moment hun kapitaal vrij komt. Zij hebben de pech dat de rente nu heel laag is, waardoor zij een lager bedrag aan pensioenuitkeringen kunnen kopen.

Is een variabele uitkering mogelijk? Om het effect van de lage of negatieve rente te compenseren, is er al sinds enige tijd de mogelijkheid dat u niet meer ineens het hele bedrag dat u hebt gespaard voor uw pensioen hoeft te gebruiken voor het kopen van uw pensioenuitkeringen. U mag nu per jaar een gedeelte van het kapitaal gebruiken om uw pensioenuitkering voor dat jaar te kopen en met de rest van het kapitaal mag u doorbeleggen. Als u toch voor een vaste voortdurende uitkering zou kiezen, betekent dit dat u te maken krijgt met het effect van de lage rentestand nu en niets meer kunt veranderen in de toekomst. De hoogte van de jaarlijkse pensioenuitkering staat dan vast. Als u kiest voor een variabele uitkering, dan kunt u wel ingrijpen.

Wat zijn de risico’s? Het nadeel van dat variabele pensioen is dat u beleggingsrisico loopt. Het voordeel is dat u met een verstandig beleggingsbeleid rendement kunt maken en dus de mogelijkheid krijgt om ook zoiets als geldontwaarding, oftewel inflatie, op te vangen. Wie nu 10.000 euro per jaar krijgt aan pensioen, wil graag over bijvoorbeeld 10 jaar met zijn pensioen hetzelfde kunnen kopen als in de afgelopen tien jaar: kortom, de pensioenuitkering moet eigenlijk meelopen met de inflatie. Op zijn minst.

Dit ‘variabele’ pensioen staat open voor zo’n 1 miljoen Nederlanders die een dergelijke pensioenpolis hebben lopen. Bekijk met een gecertificeerd financieel planner wat voor pensioenrechten u hebt opgebouwd. Hij of zij kan u vervolgens begeleiden met het vraagstuk: past hier een variabele pensioenuitkering? En misschien kunt u uw kansen op een goed pensioen vergroten.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page