top of page

Je bent jong, je carrière begint: hoe ambitieus ben jij met geld?

Drie tips voor de start van je financiële carrière.

Tip 1: neem jezelf in dienst als ‘geldmaker’

Je bent jong en denkt nog lang niet aan pensioen. Logisch, het duurt nog zo lang en je leeft nu. Misschien heb je een studieschuld. Misschien andere schulden, maar misschien ook wel een beetje spaargeld. Hoe dan ook, je staat aan het begin van je financiële carrière. Qua werk sta je ook aan een begin, maar ten aanzien van geld dus ook. Bekende rijke mensen zeggen altijd: zet 10% van wat je verdient meteen opzij voor je zelf. Betaal je zelf eerst.

Tip 2: laat ‘later’ nu beginnen

Als je nu van je salaris kunt leven en je kunt een beetje sparen, zou het dan niet handig zijn als je dat geld opzij zou zetten voor later? Klinkt suf, maar denk even mee. Weet jij wat de overheid voor je doet? Bestaat de AOW straks nog wel als jij zo oud bent dat je met pensioen mag? Gaan we weer terug naar de ‘goede’ ouwe tijd, dat je als gepensioneerde hoopte dat je kinderen voor je zouden zorgen?

Hoe zit de AOW in elkaar? Hoeveel hebben de mensen die nu AOW krijgen ervoor gespaard? Helemaal niets! Hoe zit dat dan? Krijgen zij gratis geld? In zekere zin klopt dat wel, ja. Als je in Nederland woont, bouw je in 50 jaar een volledig AOW-pensioen op. Dat AOW-pensioen wordt door de overheid betaald en daarvoor hoef je niets te doen. Goed geregeld zou je zeggen. Ieder jaar dat je in Nederland woont of werkt bouw je 2% op en dan heb je na 50 jaar precies 100% ‘bij elkaar gespaard’. Je hoort het goed, je hebt ‘gespaard’: geen geld maar alleen recht op een uitkering. Ja, zul je zeggen, dat is leuk en aardig, maar hoe kom je dan aan dat geld? Aha, nu is het goed opletten! De mensen die nu in Nederland een inkomen hebben, betalen AOW-premie over hun loon of salaris. Al die premies komen terecht in een grote pot en worden vervolgens nog in hetzelfde jaar uitgekeerd aan de mensen die nu oud genoeg zijn om AOW te mogen krijgen. De mensen die betalen zijn dus andere mensen dan de mensen die krijgen. Zit daar nou het probleem van de vergrijzing? Ja, klopt. Als de groep premiebetalers kleiner wordt en de groep uitkeringsontvangers wordt groter, gaat het op een gegeven moment mis. Dat is precies wat er al decennialang aan de hand is, alleen wordt er pas een beperkt aantal jaren ingegrepen. En ga je dus niet meer automatisch met 65 jaar met pensioen. Om genoeg betalingen binnen te krijgen moet de groepsgrootte variëren en wordt dus de AOW-leeftijd opgeschoven. Niet alleen de verdeling tussen premiebetalers en uitkeringsontvangers is een probleem. Er speelt nog wat: we worden met zijn allen nog steeds ouder. Degenen die met pensioen gaan, moeten steeds langer geld ontvangen. Dat zet extra druk op de ketel.

Tip 3: ga sparen voor straks

Ook dat klinkt suf. Maar…. Als jij straks met pensioen mag, is dat dan als je 68 bent of 70 of misschien wel 75? Is er dan genoeg geld om je pensioen ook echt uit te betalen. Het is denkbaar dat je niet het bedrag krijgt wat een gepensioneerde nu krijgt, maar minder.

Genoeg redenen om ook zelf wat te gaan sparen voor pensioen. Hoeveel kan en wat zou voor jou ideaal zou zijn, en of het sparen moet worden of misschien wel beleggen, daarbij

helpt je eigen FFP gecertificeerd financieel planner. En als je die nog niet hebt….alle reden om er een te gaan zoeken. > https://ffp.nl/consument/vind-een-gecertificeerd-financieel-planner/

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page