top of page

Heb ik straks nog pensioen?

Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Er is een pensioenakkoord, maar wat betekent dit? Wanneer gaat uw pensioen in? Hoe hoog is het? Kunt u gekort worden in uw pensioen, met andere woorden: kan uw pensioen verlaagd worden als het een beetje tegenzit? En, het allerbelangrijkste: wat kunt u het beste doen om uw pensioen ook echt een pensioen te laten worden? Wat kunt u het beste doen om niet straks voor verrassingen te komen te staan als het te laat is?

De AFK Hoe doet u dat met uw auto? Wacht u totdat u langs de weg komt te staan met pech? Met het risico dat u weggesleept wordt en in de hoge cabine van de gele takelwagen naar huis wordt gebracht? Of nog erger, uw auto is zo slecht onderhouden dat u een ongeluk krijgt en per ambulance verder moet? Dat hebben we in Nederland goed geregeld: met de APK. Het voorkomt niet alles, maar zo’n algehele periodieke keuring maakt het wel mogelijk te blijven rijden en ongelukken en pech te voorkomen. Waarom is zo iets er niet met betrekking tot uw financiële zaken? Als u te laat iets aan uw pensioen doet bijvoorbeeld, dan is het ook echt te laat. Waarom zou u niet jaarlijks een algemene financiële keuring doen, een AFK? En daar het liefst zo vroeg mogelijk mee beginnen, want wie op tijd begint kan nog veel regelen.

Uw pensioeninkomen Terug naar uw pensioenvragen. Wat betekent het pensioenakkoord voor u? Het betekent in ieder geval dat er iets geregeld is voor de AOW en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen. Maar, er is nog niets vast geregeld voor het pensioen dat u van uw werkgever ontvangt. Wat hangt er in de lucht? We zijn ooit overgestapt van ‘maximaal 70% pensioen over het laatst genoten inkomen’ naar maximaal 70% over het gemiddelde inkomen in uw carrière. Dat scheelde nogal. Wie op het laatst € 50.000 verdient en daar vervolgens 70% over krijgt, dus € 35.000 komt er met een lagere belasting na pensionering relatief goed van af. Bij dat gemiddelde inkomen ligt dat anders. Niemand start zijn carrière meteen aan de top, iedereen begint laag en eindigt hopelijk hoog. Iemand met € 50.000 nu is misschien begonnen met € 25.000. Als je 70% neemt van het gemiddelde is dat 70% van € 37.500. Dan heeft u dus ineens een pensioen van € 25.000 in plaats van € 35.000. Dat scheelt € 10.000. En dan nu de volgende stap, de plannen die er liggen: we gaan met zijn allen naar een beschikbare premiesysteem. Niet meer wat we aan pensioen krijgen staat centraal, maar hoeveel premie we inleggen. Dan hebben we dus geen vaste uitkering meer. Misschien is dat nog het meest ingrijpend van alles.

Aan de slag U kunt dus niet meer rustig achterover leunen en jaarlijks bekijken wat uw pensioenfonds of verzekeraar als opgave van uw pensioen aan u stuurt. Die jaarbedragen zijn straks alleen nog maar een indicatie. Dan is het belangrijk om zelf wat meer aan de knoppen te zitten en uw totale financiële situatie meteen door te lichten. Misschien is het wel verstandig, in het licht van uw pensioensituatie, om meer af te lossen op uw hypotheek of zelf meer te gaan sparen of beleggen naast het pensioen van uw werkgever. Dan is dus handig om uw eigen financiële APK te laten uitvoeren, de algemene financiële keuring? Zodat u financiële ongelukken zoveel mogelijk weet te voorkomen. Beter voorkomen dan genezen. En, de gecertificeerd financieel planner is bij uitstek degene die uw financiële APK kan uitvoeren.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page